Utrustning för triathlon

Det hävdas ibland att triathlon är en sport som vem som helst kan utöva. De kortare distanserna klarar den som är hyfsat vältränad, och en cykel, badkläder och kläder att springa i äger ju alla. För att lyckas ens på motionsdistansen bör man dock ha lite mer utrustning än så.

Cyklingen i triathlon görs inte på en gammal militärcykel eller på en treväxlad monark från 70-talet (även om båda dessa är mycket bra cyklar, som fungerar utmärkt i andra sammanhang). De flesta som satsar seriöst kör inte ens på vanliga racercyklar, utan på tempocyklar, som är byggda för att ge mindre luftmotstånd. Ramarna är mindre, cyklisten sitter mer framåtlutad, och hjulen har höga fälgar, eller rent av en skiva istället för ekrar, åtminstone på bakhjulet.

Cykeln

En tempocykel är dyr, och inte särskilt användbar som transportmedel, eller för användning i exempelvis Vätternrundan. Den som förutom i triathlon också tävlar i landsvägslopp på cykel, eller helt enkelt vill använda samma cykel till pendling som till tävling, kan istället välja en aeroracer. Det är en racercykel som designats med extra stor tanke på aerodynamiken. Om man kompletterar cykeln med aerobars och en aerodynamisk sadelstolpe kan man delta i de flesta triathlontävlingar.

Simning och löpning

När det kommer till simningen borde det inte vara något problem, men den svenska sommaren är, som alla vet, en oberäknelig årstid, och vattnet är ofta kallt. Därför är en våtdräkt ett måste för triathleter på våra breddgrader. Triathlonsportens stora popularitet har också gjort att det numera finns s.k. swimrundräkter att köpa. Det är våtdräkter utvecklade för att även springa i.

Skorna, slutligen, kan vara vanliga löparskor, men det finns även skor utvecklade speciellt för triathlon. Det ska gå snabbt att få av sig dem inför simningen, och när man sedan kommer upp ur vattnet bör det gå snabbt att få på sig cykelskorna. Därför finns det även cykelskor för triathleter.