Triathlon i Sverige

En viktig faktor bakom det stora antalet tävlande i triathlon i Sverige är naturligtvis det stora antalet tävlingar. Att gå igenom samtliga tävlingar som arrangeras i Sverige under ett år låter sig inte göras här. Det som följer är blott ett urval.

Trelleborg Triathlon

Trelleborg Triathlon är en av de yngsta triathlontävlingarna i Sverige, den arrangerades för första gången 2013. Eftersom tävlingen hålls på nationaldagen finns det goda chanser för mycket publik, åtminstone när vädret är bra. Trelleborg Triathlon har därför goda chanser att bli en av triathlonsveriges stora folkfester.

Säter Triathlon

Om Trelleborg står värd för ett av de yngsta triathlon-arrangemangen i Sverige så hålls ett av de äldsta årligen i Säter i Dalarna. Så har orten också fått stå värd för de internationella mästerskapen, som arrangeras av triathlonförbundet ITU, två gånger. Man har även stått värd för EM två gånger, närmare bestämt 1986 och 2005. Första gången detta skedde avgjordes tävlingen på Ironmandistans, vilket också skedde 2012, även om det då inte var frågan om något EM.

Göta kanal Triathlon

Ett lämpligt triathlon för den som vill delta i sin första tävling är Göta kanal triathlon, som hålls i Lyrestad i Västergötland i juli varje år. Många triathlon arrangeras av sim-, cykel- eller friidrottsföreningar, gärna flera stycken i samarbete. Bakom tävlingen i Lyrestad står dock den lokala fotbollsklubben IF Weimer. Det går att tävla på tre distanser: Kort sprint, sprint och olympisk distans.

Kalmar Ironman

Det största triathlon-eventet i Sverige är det årliga Ironman i Kalmar, en av få svenska tävlingar där man tävlar på den mest klassiska, och mest krävande distansen. Därför bjuder man i Kalmar på något alldeles extra: cyklingen går t.ex. över Ölandsbron. Tävlingen hålls i mitten av augusti varje år, och startplatserna brukar sälja slut långt i förväg. De 50 bästa tävlande går vidare till Ironman World Championships, som hålls på Hawaii.